Форум

You need to login in order to create posts and topics. » Login

Домашни "техници" - програми, съвети, мнения

ТЕМАТА НЕ Е ЗА МНОГО ЗНАЕЩИ "ПРОФЕСИОНАЛИСТИ". НАСОЧЕНА Е КЪМ ТЪРСЕЩИТЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И ДОМАШНА УПОТРЕБА.

В тази тема ще представя пакет с програмки, който мисля че ще бъде полезен за домашни Windows "техници" и някои дребни съвети.

След преинсталация, ако нямате диск или друг носител с драйвъри за вашата конфигурация, ще ви трябва програма за драйвъри.

 

1. 3DPchip - програма за разпознаване на драйвери. Освен че ви разпознава системния хардуер, можете да изтегляте драйвери. Програмката има база данни, с

готови пакети или директни връзки към драйверите от производители. До сега е разпознавала около 95 % от хардуера на който е тествана.

След, драйверите е добре да си инсталирате антивирусна защита преди да продължите. Препоръчвам:

2. Avira Antivirus - лично по мое мнение за сега, това е една от най-добрите антивирусни програмки с безплатен лиценз. Нямам впечатления от платената версия на програмата.

Идва ред на браузърите. Всеки знае че Експлорер, не е от най-добрите и удобни за работа.

3. Firefox, Chrome, Opera - Първите два са с най-много удобства, възможности за добавки ( приложения ) и като производителност са добри. Лошото при тях е че са доста тежки, за по-стари машини. може да изпозлвате Opera, по-малко функции, но е по лек.

4. WINRar - програма за файл архивиране и разглеждане на архиви. Ще ви е нужна за отваряне на някои архиви с драйвери като за начало.

5. Microsoft Office - офис пакет. За по-слаби машини можете спокойно да позлвате Microsoft Office 2010. знаете как и къде да ги намерите 😉

6. uTorrent - програма за торенти ( потърсете в google.bg, ако не знаете какво е това. )

7. Adobe reader - програма за разглеждане на PDF файлове.

8. Adobe flash Player - нужно е за да можете да разглеждате клипчета в интернет и други.

9. Java - също е необходимо за някои интернет приложения и уеб сайтове.

10. BS Player, VLC Player - Двата яидео плеъра които препоръчвам и единия и другия си имат своите предимства.

11. Winamp - аудио плеър

12. CDBurner Xp - програма за запис на дискове, удобна, лесна, лека.

13. Cache Cleaner - това не е програма а пряк път с команда, който изтрива кешираните данни.

Полезни, но не е задължителни:

14. Daemon Tools Lite - програма за преглед на виртуални дискове ( img. ), файлове с виртуални изображения ( копия ).

15. Delete Invalid File - програма с която можете да изтриете всякакви файлове, които операционната система или друго не ви позволява да ги триете.

Hierens Boot CD - това е така нареченото Лайв сиди ( Live CD ), полезен инструмент със 2 операционни системи ( Windows Xp и Linux ). те могат да се стартират директно от диска. Във самия диск ще намерите полезни програми с които можете да правите модификации, да чистите вируси, тъй като има и вградена антивирусна Avira.

Ако вашата операционна система е повредена и не можете да я стартирате, можете да направите различни настройки, промени или да си прехвърлите информацията на преносим носител ( флашка, хард диск и т.н. ) и куп още неща.

Има опция за инсталиране на операционан система, без да рестартирате, директно.

Можете да изследвате пълните възможности на Hierens Boot CD на някой ненужен компютър.

 

Тъй като при браузването в интернет е небизбежно задръстването на компютъра ви, ще дойде момент в който, ще започне да работи по-бавно.

Масово се изпозлват пробрами като CCleaner, котио реално вредят много повече от колкото да помагат. освен това правят скрити вратички за вируси.

Tе самите дори са такива, в качеството си на червеи. Вируси които разпространяват данни. А вредата сами си я нанасяте, като позволвате на програмката да променя регисртъра"reg".

По добре е да триете кеша с Cache Cleaner-а който е по-нагоре в поста. Направете си преки пътища върху работния плот на TEMP папките ( C:\Windows\Temp и C:\Users\P\AppData\Local\Temp ) и периодично трийте данните в тях. На C:\Users\P\AppData\Local\Temp има и файлвое които не могат да се трият, тях ги пропуснете.

Изпозлвайте и Disc Cleanup, който е вграден в Windows. Него можете да намерите в: My Computer ( Моя компютър ) --> десен бутон върху C: ( или който ви е главния дял, на който е инсталирана операционната система 0 на изкочилото мен' избирате Disc Cleanup ( почистване на диска ).

Маркирате: Temporary Internet files ( Временни интернет файлове ), offline Web Pages ( офлайн уеб страници ), Кошче, Temporary files ( Временни файлове ), thumbnails (миниатюри), Файлове за грешки.

ВНИМАНИЕ! В Windows Xp, програмата е с маркирани по подразбиране системни файлове. МАХНЕТЕ маркера от тях, за да не си изтриете важни системни файлове!!! Маркирайте след това горепосочените за да разтоварите паметта си.

Ако сте със по старичък компютър е добре след работа в интернет, на около 3 часа да затваряте браузъра. Има настройки с които можете да управлявате колко КЕШ да се съхранява на компютъра ви. Препоръчвам не повече от 30 МБ да си отделите за това.

Дефрагментирането на системния дял, след като инсталирате всички програми е полезна за по-добрата работа на комп'търа.

 

За сега толкова, нямам време да пиша повече...Ще продължа да допълвам темата с полезна информация.